Hotová domácí pizza podle receptu Jednoduchý a rychlý recept na pizzu

Připravte si pravou italskou pizzu

Mario Rizzi

Pizza je jedinečný italský pokrm, který si získal na oblibě mezi lidmi celého světa. Jednotlivé recepty se sice mohou lišit a použité ingredience se střídají podle oblasti či ročního období, nicméně pravá italská pizza je jen jedna.

Jmenuji se René a v Itálii jsem se několik let učil tradiční recept na tuto delikatesu u jednoho z nejuznávanějších italských šéfkuchařů, pana Maria Rizzi. Nyní se s vámi o tento recept podělím a prozradím vám, v čem spočívá jeho jedinečnost.

Na co si dát pozor, než začnete

Než se pustíme do samotné přípravy pizzy, musíte si uvědomit, že nejdůležitější částí celého procesu je kvalitně zpracované těsto a rajčatový základ. Také počítejte s tím, že na tento recept budete potřebovat minimálně 24 hodin, aby těsto správně vyzrálo. Odměnou za trpělivost vám bude lehké, vláčné a po upečení křehké těsto.

Pizza těsto

Originální italské těsto na pizzu
- La pesta dela pizza

Tento recept na pizza těsto je normován dle starých tradičních postupů.

Ingredience na těsto na 2 pizzy (La pesta dela pizza)

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g suchého droždí nebo kvasnic
  • 2 špetky soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (panenský - Extra Virgin)
  • 3 dl čisté vody
Voda obrázek
Droždí obrázek
Olej obrázek
Sůl obrázek
Mouka obrázek

Jak správně těsto umíchat

  1. Nejprve smíchejte mouku, kvasnice a sůl
  2. poté přidejte olivový olej
  3. lehce zamíchejte vařečkou nebo lžící
  4. až se těsto začne spojovat, začněte ho velmi lehce hnětat a promačkávat ručně (cca 5 min.)
  5. těsto musí být při hnětání stále měkké a vláčné, nesmí se lepit
  6. když se bude lepit, přisypte trochu mouky a znovu zlehka hnětejte
  7. těsto nesmí být v žádném případě tvrdé a nesmí se rozpadat
  8. jakmile bude hmota spojená a vznikne vláčné těsto, můžete ho trochu poprášit moukou
  9. těsto nechte v míse a přikryjte ho utěrkou
  10. dejte ho na 24 hodin zrát do lednice
Příprava těsta na pizzu

Těsto po 24 hodinách zrání

Kynutí těsta na pizzu

NAŠE TIPY

Abyste snadno oloupali rajčata, použijte postup zvaný blanšírování. Rajčatům naříznete slupku do křížku, zalijete je horkou vodou a po 1 minutě je zchladíte vodou studenou. Pak se vám budou krásně loupat.

Rajčata a jejich loupání

Jak dlouho
se pizza peče


Pravá italská pizza se peče 7-11 minut v kamenné peci nebo horkovzdušné troubě při teplotě 250 - 300 °C.

Pokladní systémy AWIS

Rajčatový základ (Sugo di pomodoro)

  • 1,5 kg loupaných rajčat
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší cibule
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 20 - 30 listů čerstvé bazalky

Nejprve do hmoždíře vložte čerstvé listy bazalky s trochou celého pepře a soli. Poté řádně podrťte. Následně přimíchejte několik lžic panenského olivového oleje. Ucítíte nádhernou vůni bazalky a oliv. Tuto směs si prozatím odložte, následně ji vmícháte do připravené směsi z rajčat, mrkve a cibule.

Příprava omáčky na pizzu

TIP

Pesto recept pro pizzu

Nakrájíme loupaná rajčata, mrkev a cibuli na středně velké kousky. Do rendlíku nalijeme panenský olivový olej, rozpálíme a následně na něm zpěníme rozmáčknutý česnek. Nakrájenou mrkev a cibuli zpěníme po dobu asi 3 minut. Potom přidáme předem oloupaná rajčata a necháme vařit na mírném plameni po dobu 30 - 45 minut. Ochutíme solí, pepřem a přírodním cukrem, pro zjemnění můžeme přidat kousek másla. Ingredience by měly být rozvařené a můžete je i lehce rozmačkat. Jakmile je omáčka hotová, necháme ji pomalu vychladnout. Až bude studená, vmícháme do ní směs z bazalky, pepře, soli a olivového oleje. Omáčka “Sugo di pomodoro” je hotová.

Další postup

Z těsta si vyválejte požadovaný tvar a umístěte na něj připravenou rajčatovou směs

Na směs dále naskládejte suroviny dle vaší chuti, může se jednat o sýry, zeleninu, varianty masitých pokrmů a mnohé další. Pokud se nemůžete rozhodnout, nechte se inspirovat typy italských pizz níže.

následně dejte těsto do trouby. Pravá italská pizza se peče 7-11 minut v kamenné peci nebo horkovzdušné troubě při teplotě 250 - 300 °C.

Elektrická kola Ekobikes
Pokladní systém AWIS Gastro

Pizza a její základní italské typy

Pizza napoletana
Neapolská pizza s mozzarellou, olivovým olejem, rajčatovým sugem, čerstvou bazalkou a ančovičkami

Pizza alla marinara
Pizza po námořnicku s černými olivami, kapary, rajčatovým sugem a ančovičkymi

Pizza margherita
Pizza podle královny Markéty s rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou.

Pizza ai funghi
Pizza s žampiony, rajčatovým sugem, mozzarellou a čerstvou bazalkou

Pizza capricciosa
Pizza s mozzarellou, žampiony, italskou sušenou šunkou, artyčoky, vařeným vejcem a černými olivami

Pizza quattro stagioni
Pizza čtyř roční období je stejná jako capricciosa, jen s tím rozdílem, že se žampiony, šunka, artyčoky a vejce kladou do každé čtvrtky pizzy zvlášť. Mozzarella a olivy se vkládají na celou plochu těsta.